Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mazurek pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny mazurek na kruchym spodzie z masą z bitej śmietany i białej czekolady, polany domowym musem pomarańczowym.

Mazurek pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 kostka palmy
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki musu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Gotowe ciasto wyłożyć do dużej natłuszczonej i posypanej mąką blaszki, pozakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach przez ok. 25 minut (aż się ładnie zrumieni). Ciasto ostudzić. Czekolady połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na ostudzonym cieście (ja moje podzieliłam na pół). Na wierzchu polać musem pomarańczowym i zrobić esy-floresy. Dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam karmelizowanych w miodzie orzechów włoskich, kawałki pomarańczy i suszoną żurawinę.
Mazurek pomarańczowy
Przygotowane ciasto wyłożone do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki.
Mazurek pomarańczowy
Biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.
Mazurek pomarańczowy
Przestudzona czekolada dodana do ubitej śmietany kremówki.
Mazurek pomarańczowy
Masa śmietanowo czekoladowa rozłożona na cieście.