Sposób przygotowania:
Mazurek czekoladowy
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze. Piec około 20 min. na słomkowy kolor. Piekarnik gazowy: temp. 190°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 190°C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować, odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym. Rada Kuchni Dr. Oetkera: Napis na mazurku można wykonać z lukru sporządzonego z utartego białka z cukrem pudrem.
pusieczek21