aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

mazurek wielkanocny

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mazurek powinien znalezc sie na kazdym wielkanocnym stole

mazurek wielkanocny

Składniki:

mazurek wielkanocny

 

  • 500 g mąka,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 margaryna,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 lyzeczka proszek do pieczenia,
  • 1 śmietana,
  • 2 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

mazurek wielkanocny
Do przesianej maki dodajemy maslo i wyrabiamy ciasto, dodajemy proszek do pieczenia, ugniatamy. Dodajemy jajka, cukier i smietane. Placek dzielimy na 2 czesci i pieczemy oddzielnie ok 20 min na 160 stopni, kawalek ciasta wkladamy do rozka i robimy dekoracyjny wzorek. Upieczone ciasto przekladamy roztopiona czekolada. Na wierzchu polewamy tez czekolada i dekorujemy napisem i dekoracjami.