piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Mazurek wielkanocny wg Piotra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonałe i smaczne na wielkanocne święta

Mazurek wielkanocny wg Piotra

Składniki:

Mazurek wielkanocny wg Piotra

 

  • Ciasto kruche:
  • 1000g kruche special
  • 450g margaryna
  • 50g jaja
  • Masa marcepanowa:
  • 1300g perła
  • 200g jaja
  • Pomada:
  • 1500g fondant ready
  • Dekoracja świąteczna :
  • 100g scaldis deserowy
  • 80g marcepan 1:2
  • 100g fondant ready scaldis

 

Sposób przygotowania:

Mazurek wielkanocny wg Piotra
Ciasto kruche: wszystkie składniki mieszając na wolnych obrotach przez około 3 minuty . Masę następnie rozwałkować , nadać owalne formy lub inne nawiązujące do świąt Wielkanocnych . Masa marcepanowa: perła dokładnie wymieszać z masą jajową . Wyszprycować obrzeża kruchych spodów mazurkowych używająć tylki ze zdobnikiem . Całość wypiekać w temperaturze około 180 stopni C przez około 25 minut . Fondant podgrzewać w temperaturze 40-48 stopni C , ciągle mieszając . Dodać płynnego barwnika spożywczego barwa i ilość według uznania , dokładnie wymieszać . Pomadą zalać wgłębienia wypieczonych i wystudzonych mazurków , pozostawić do całkowitego zastygnięcia .
Dekoracja świąteczna: scaldis deserowy , marcepan 1;2 , i fondant ready scaldis podgrzewać do czasu całkowitego upłynnienia na wolnym ogniu ciągle mieszając . Lekko gęstniejącą polewę wykorzystać do przygotowania dekoracyjnych gniazdek oraz palemek . Marcepan dokładnie wymieszać z płynnym barwnikiem spożywczym , uformować niewielkie dekoracyjne jajeczka . Pomadę wykorzystać do dekoracji palemki . I gotowę Smacznego .