Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Mazurek z masą śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mazurek inny niż zwykle..

Mazurek z masą śmietankową

Składniki:

Mazurek z masą śmietankową

 

  • Ciasto:
  • 60 dkg maki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 7 dkg miodu (3 łyżki)
  • 1 łyżka sody
  • Masa:
  • 0,5 l Smetany 30%
  • 3 łyzeczki zelatyny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody
  • Polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 4łyżki mleka
  • 2 łyzki kakao
  • 2 łyzki cukru

 

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą śmietankową
Margaryne na ciasto posiekać z maką, cukrem pudrem, jajkami i rozpuszczonym miodem. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto podzielic na trzy części i każdą z nich upiec osobno. Żelatynę namoczyc w niewielkij ilości wody, a następnei zalać gorąca wodą do połowy szklanki. Ostudzić. Śmietanę ubic na wysokich obrotach na puch. Dodać cukier puder i żelatynę. Zmiksować. Margarynę na polewę rozpuścić na małym ogniu. Dolac mleko i wsypać kakao i cukier. Cały czas mieszając podgrzewać. Dwa ciasta przełożyć śmietaną. Na wierzhu wylac polewę i udekorować.