Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Mazurek z masą budyniowo-jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny i prosty Mazurek Wielkanocny,idealny nie tylko na święta

Mazurek z masą budyniowo-jabłkową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mazurek z masą budyniowo-jabłkową

 

  • Składniki na ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej z dużym czubkiem
  • 1 mały kieliszek brandy
  • Składniki na masę jabłkowo-budyniową:
  • 1 duży budyń(3/4 litra)
  • 1/2 litra mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 duże jabłka
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki wody
  • Polewa:
  • 1 czekolada gorzka
  • 1 czekolada mleczna
  • 5 dkg masła
  • Dekoracja:(u mnie)
  • migdały
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

Sposób przygotowania:

Mazurek z masą budyniowo-jabłkową
Masło utrzeć z cukrem do białości dodawać po 1 jajku i na koniec wymieszać z przesianą mąką z proszkiem.Wymieszane ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Zimny placek przekroić na dwa blaty.Jabłka wyszorować usunąć gniazda nasienne ,pokroić w cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.Dusić jabłka w rondelku z 2 łyżkami wody przez około dwie minuty. Mleko(odlać pół szklanki) zagotować z cukrami w odlanym mleku rozprowadzić budyń ,wlać do gotującego się mleka i gotować przez chwilkę.Zdjąć z ognia wymieszać z jabłkami.Gorącym budyniem przełożyć placki i schłodzić w lodówce przez około 2 -3 godziny.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem.Ciasto polać polewą i udekorować według swego upodobania .
Mazurek z masą budyniowo-jabłkową
Na zdjęciu pokazane jest ciasto w całości ozdobione bakaliami
Mazurek z masą budyniowo-jabłkową
Zdjęcie przedstawia mazurka z masą budyniowo-jabłkowym w przekroju