Sposób przygotowania:
Mazurek z marcepanem
Składniki ciasta przełożyć do malaksera i krótko wyrobić kruche ciasto lub posiekać je nożem na stolnicy i szybko zagnieść w kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm. Gęsto nakłuć widelcem, nakryć arkuszem folii aluminiowej i obciążyć suchymi ziarnami np. fasolą, grochem czy ryżem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię i obciążenie i piec jeszcze kolejne 5 minut. Odstawić do do lekkiego przestygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Dodać mielone migdały, mąkę tortową i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Na jeszcze ciepły spód do mazurka zetrzeć marcepan na dużych oczkach tarki jarzynowej. Na wierzch wyłożyć masę migdałową, wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 40 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mazurek udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, blanszowanymi migdałami i cukrowymi pisankami.