mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Mazurek z rodzynkami 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny mazurek na każdą okazję.

Mazurek z rodzynkami 2

Składniki:

Mazurek z rodzynkami 2

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 17 dag masła śmietankowego
  • 10 dag rodzynek
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 5 dag migdałów
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru białego

Sposób przygotowania:

Mazurek z rodzynkami 2
Na początku przygotować ciasto.Tak więc w misce sparzyć rodzynki.Sparzone odcisnąć z wody i osuszyć. Mąkę wsypać do drugiej miski, dodać masło, cukier, żółtka, jajko, sól i śmietanę.Ze składników zagnieść ciasto. Następnie dodać rodzynki i ponownie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki na godzinę. Po wyjęciu podzielić ciasto na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ją połową ciasta. Następnie przygotować polewę.W tym celu migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokruszyć wałkiem. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem jajka i posypać pokruszonymi migdałami oraz białym cukrem. Następnie przykryć migdały drugą częścią ciasta i znowu posmarować białkiem i posypać migdałami i cukrem. Ciasto piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni.Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia.Smacznego.