robertjankopp

robertjankopp

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Medalion cielęcy z ananasem.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Medaliony sporządza się przeważnie z udżca cielęcego ale można też zrobić też z piersi indyka.Wspaniale smakuje z surówką z marchwi.

Medalion cielęcy z ananasem.

Składniki:

Medalion cielęcy z ananasem.

 

  • 70 dkg cielęciny bez kości,lub piersi z indyka.
  • 20g mąki do obtoczenia.
  • sól, pieprz do smaku.
  • Ananas z puszki 4szt krążków.
  • olej do smażenia.
  • trochę masła.

Sposób przygotowania:

Medalion cielęcy z ananasem.
Wykrawamy 4 płaty mięsa i rozbijamy na grubość 1 cm i nadajemy kształt okrągły o średnicy 5-6cm. solimy i pieprzymy z obu stron obtaczamy w mące,lekko przyciskając ręką.Zapobiega to odpadaniu mąki w czasie smażenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu,zrumienić szybko z obydwu stron,dosmażyć. Wyłożyć na półmisek. Na patelnię po smażeniu dodać masło, dodać plastry ananasa, zrumienić krótko z jednej i drugiej strony. Położyć na każdy medalion. Podawać z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.

Tagi:

beza indyk bezy