haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Medaliony drobiowe w sosie kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niebo w gębie!!! Aromatyczne kurki i najdelikatniejsze z mięs to idealne połączenie :)

Medaliony drobiowe w sosie kurkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Medaliony drobiowe w sosie kurkowym

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • szczypta rozmarynu
  • 300 g mrożonych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • pęczek świeżego koperku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny
  • parę kropli soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Medaliony drobiowe w sosie kurkowym
Kurki rozmrozić wypłukać i sparzyć wrzątkiem. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, a następnie zeszklić na maśle. Do cebuli wrzucić kurki i posiekany drobno koperek. Dusić ok 10 minut. Koperek powinien w tym czasie puścić aromat. Całość zalać śmietana i dalej dusić ok. 20 minut.Doprawić solą i pieprzem do smaku. W czasie kiedy sosik się "dusi", przygotować piersi z kurczaka: myjemy je i kroimy w ukośne plastry (medaliony). Z oliwy, vegety i rozmarynu zrobić marynatę i natrzeć nią mięso. Medaliony smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na zloty kolor. Usmażone piersi polać sosem. Podawać z dowolną jarzynka. Nam najbardziej smakują do tego ziemniaki i marchewka z groszkiem, ale dobrze pasuje również ryż.
Medaliony drobiowe w sosie kurkowym
Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od zeszklenia cebuli.
Medaliony drobiowe w sosie kurkowym
Dodajemy do tego kurki i dusimy ze śmietanką ok 20 minut.
Medaliony drobiowe w sosie kurkowym
Ważne jest żeby przed smazeniem dobrze osuszyć mięso papierowym ręcznikiem - wtedy nie będzie przywierało do patelni.
Medaliony drobiowe w sosie kurkowym
Pokrojone w medaliony filety obsmazamy z obu stron na złoty kolor.