Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Medaliony drobiowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na to, danie zrodził się gdy byliśmy w restauracji na obiedzie. Podano nam medaliony bez sera. Pokombinowałam i ser dodałam.

Medaliony drobiowe z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Medaliony drobiowe z pieczarkami

 

  • (Na 4 sztuki)
  • Filety z kurczaka - 2 pojedyncze sztuki
  • Pieczarki - 250 gram
  • cebula - 1 sztuka
  • sól - 1/2 łyżeczki ( do przyprawienia pieczarek)
  • pieprz - 1/2 łyżeczki (do przyprawienia pieczarek)
  • sól - 2 szczypty (do przyprawienia mięsa)
  • pieprz - 2 szczypty (do przyprawienia mięsa)
  • ser w plastrach - 4 plastry
  • masło - 2 łyżki
  • olej - 2łyżki

 

Sposób przygotowania:

Medaliony drobiowe z pieczarkami
Piersi z kurczaka płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. usuwamy zbędne błony i przecinamy wzdłuż na połowę. Delikatnie przez folię spożywczą. Pieczarki oczyszczamy (nie obierałam ich, gdyż były piękne białe bez uszkodzeń itp) Kroimy w półplasterki lub kostkę jak wolicie. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebule chwilę podsmażamy - ściągamy z paleni. Na tą samą patelnię wkładamy pokrojone wcześniej pieczarki, od razu solimy. Gdy sok odparuje dodajemy cebulę (tą odstawioną) smażymy jeszcze kilka minut. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej układamy przygotowane filety. Smażymy 2 - 3 minuty z jednej strony, przewracamy i po 3 minutach układamy na nich pieczarki. Przykrywamy plastrami sera (można dodać starty ser, ja z wygodnictwa dodałam plastry, gdyż nie rozsypuje się po całej patelni) Przykrywamy pokrywką i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Medaliony drobiowe z pieczarkami
smażone filety z pieczarkami
Medaliony drobiowe z pieczarkami
Medaliony drobiowe pokazane w przekroju