haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Medaliony drobiowe z winogronami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne medaliony drobiowe o zaskakującym smaku. Chwalą je nawet bardzo wybredni smakosze.

Medaliony drobiowe z winogronami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Medaliony drobiowe z winogronami

 

  • 250 g piersi z kurczaka albo indyka
  • 2 cebule
  • 250g winogron białych lub ciemnych(mogą być lekko kwaskowe)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 szkl bulionu drobiowego
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka soku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Medaliony drobiowe z winogronami
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić. Plastry mięsa położyć na cebuli i smażyć po 5 minut z każdej strony. Następnie podlać bulionem i dusić ok,20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjąć, wrzucić przekrojone winogrona, ogrzewać na średnim ogniu ok. 4 minut, dodać tymianek, śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Medaliony drobiowe z winogronami
Etap 1