haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby shiitake pochodzą z Japonii i maja niezwykłe właściwości zdrowotne: koja nerwy, wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu i maja działanie przeciwnowotworowe. Są podstawa eleganckich dań, takich jak te medaliony wieprzowe.

Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake

 

  • około 750 g polędwiczki wieprzowej
  • 500 g mrożonych grzybów shiitake (ja użyłam mieszanki shiitake i nameko,
  • ale mogą być dowolne grzyby, w tym również suszone - wtedy 25g)
  • 2 cebule szalotki, albo 4 młode cebulki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki
  • sól. pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
1. Grzyby shiitake obgotowujemy około 8 minut w bulionie. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy sola i pieprzem. Możemy użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych dowolnego gatunku. W przypadku tych ostatnich, grzyby namaczamy i gotujemy w bulionie około pół godziny.

2. Cebulki kroimy w kosteczkę, uwzględniając również zielony szczypior. Wrzucamy na olej i smażymy do zeszklenia, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewamy czerwone wino Gotujemy przez następną chwilę, ściągamy z ognia i dodajemy do grzybów.

3. Polędwice kroimy w 1 centymetrowe plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oleju, po minucie z każdej strony. Nie ruszamy medalionów podczas smażenia, żeby nie puściły soków.

4. Medaliony przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem grzybowym i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

5. Podajemy z ziemniaczkami hasselback i gotowanymi warzywami, np. brukselka z boczkiem i żurawiną.
Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
Grzyby shiitake gotujemy krótko w bulionie.
Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
Młoda cebulke i czosnek dusimy w czerwonym winie.
Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
Medaliony obsmażamy po minucie z każdej strony.
Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
Przekladamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy sosem grzybowym i pieczemy w piekarniku.

Tagi:

mięso danie