Sposób przygotowania:
Medaliony wieprzowe w sosie z grzybów shiitake
1. Grzyby shiitake obgotowujemy około 8 minut w bulionie. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy sola i pieprzem. Możemy użyć grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych dowolnego gatunku. W przypadku tych ostatnich, grzyby namaczamy i gotujemy w bulionie około pół godziny.
2. Cebulki kroimy w kosteczkę, uwzględniając również zielony szczypior. Wrzucamy na olej i smażymy do zeszklenia, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewamy czerwone wino Gotujemy przez następną chwilę, ściągamy z ognia i dodajemy do grzybów.
3. Polędwice kroimy w 1 centymetrowe plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oleju, po minucie z każdej strony. Nie ruszamy medalionów podczas smażenia, żeby nie puściły soków.
4. Medaliony przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem grzybowym i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
5. Podajemy z ziemniaczkami hasselback i gotowanymi warzywami, np. brukselka z boczkiem i żurawiną.
2. Cebulki kroimy w kosteczkę, uwzględniając również zielony szczypior. Wrzucamy na olej i smażymy do zeszklenia, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewamy czerwone wino Gotujemy przez następną chwilę, ściągamy z ognia i dodajemy do grzybów.
3. Polędwice kroimy w 1 centymetrowe plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oleju, po minucie z każdej strony. Nie ruszamy medalionów podczas smażenia, żeby nie puściły soków.
4. Medaliony przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem grzybowym i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
5. Podajemy z ziemniaczkami hasselback i gotowanymi warzywami, np. brukselka z boczkiem i żurawiną.