Medaliony z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

chrupiące,sytne medaliony na serze

Medaliony z mozzarellą

Składniki:

Medaliony z mozzarellą

 

  • Składniki:
  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag pomidorów
  • 25 dag sera mozzarella
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • trochę tłuszczu do posmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Medaliony z mozzarellą
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki o grubości 2 cm. Olej mocno rozgrzać, smażyć na nim medaliony kilka minut z obu stron. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Medaliony zdjąć z patelni. Pomidory umyć, osuszyć, następnie pokroić w dość grube plastry. Mozzarellę osączyć, również pokroić w plasterki. Bazylię umyć, osuszyć, kilka listków odłożyć. Formę na tartę posmarować tłuszczem, ułożyć w niej medaliony, pomidory, plasterki mozzarelli i ľ listków bazylii. Całość skropić oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze 225 stopni. Danie udekorować bazylią.

Tagi:

sery ser