misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Torcik serowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gdy pora na coś słodkiego - proponujemy delikatny torcik serowy z malinami zalanymi galaretką, udekorowany śmietanką

Torcik serowy

Składniki:

Torcik serowy

 

  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • MASA SEROWA:
  • ½ kg sera śmietankowego w wiaderku (np. zielona łąka)
  • 50g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 galaretka malinowa
  • 120g cukru pudru

 

  • Ponadto:
  • ½ kg malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 200ml śmietany kremówki
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • 1 śmietan-fix

 

Sposób przygotowania:

Torcik serowy
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 25minut (próba patyczkiem). Wystudzony biszkopt kładziemy na paterze (dół staje się górą a góra spodem). Zakładamy obręcz tortownicy (należy ją owinąć folią spożywczą) lub specjalną obręcz do ciast. Ser z margaryną , cukrem i żółtkami wyrobić na jednolitą masę. Galaretkę rozpuścić w ¼ litra wody. Białka ubić na sztywną pianę. Gdy galaretka zacznie tężeć spienić ją i połączyć z masą serową, dodać ubite białka i delikatnie wmieszać do masy serowej z galaretką; całość nałożyć na biszkopt. Zostawić do stężenia, na masie serowej położyć maliny i zalać drugą zimną galaretką rozpuszczoną w połowie wody. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Z sernika zdjąć obręcz i ozdobić bok sernika śmietaną, można zrobić rozetki na górze sernika. SMACZNEGO!