Sposób przygotowania:
Torcik serowy
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 25minut (próba patyczkiem). Wystudzony biszkopt kładziemy na paterze (dół staje się górą a góra spodem). Zakładamy obręcz tortownicy (należy ją owinąć folią spożywczą) lub specjalną obręcz do ciast. Ser z margaryną , cukrem i żółtkami wyrobić na jednolitą masę. Galaretkę rozpuścić w ¼ litra wody. Białka ubić na sztywną pianę. Gdy galaretka zacznie tężeć spienić ją i połączyć z masą serową, dodać ubite białka i delikatnie wmieszać do masy serowej z galaretką; całość nałożyć na biszkopt. Zostawić do stężenia, na masie serowej położyć maliny i zalać drugą zimną galaretką rozpuszczoną w połowie wody. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i śmietan-fixem. Z sernika zdjąć obręcz i ozdobić bok sernika śmietaną, można zrobić rozetki na górze sernika. SMACZNEGO!
Darth Vader
Sałatki
mięsko
marietta