jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mega truskawkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Jeśli sezon truskawkowy ma być dobrze wykorzystany musi być torcik z ich udziałem- im więcej owoców tym lepiej:) I tak powstała wysoka warstwa truskawek zanurzona w galaretce!!

Mega truskawkowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mega truskawkowy torcik

 

  • Tortownica o średnicy 20 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • ¾ łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Masa serowa:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 sera z wiaderka,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • Truskawkowa galaretka:
  • Około 1 kg truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • Dodatkowo:
  • Bita śmietana,
  • 2 kostki czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Mega truskawkowy torcik
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczony biszkopt studzimy. MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. W następnej kolejności dodajemy ser, a na koniec wlewamy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na upieczony biszkopt. Na wylaną masę wykładamy część przygotowanych owoców. Całość odstawiamy do zastygnięcia. GALARETKA: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Galaretki wraz żelatyną rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na zastygniętą masę serową. W środek galaretki układamy truskawki. Torcik ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Mega truskawkowy torcik
Upieczony biszkopt umieszczamy na dnie tortownicy
Mega truskawkowy torcik
na biszkopt wylewamy masę śmietanowo-serową.
Mega truskawkowy torcik
Na masę śmietankową wykładamy część truskawek . Odstawiamy do zastygnięcia
Mega truskawkowy torcik
Galaretkę rozpuszczamy. tężejąca zalewamy torcik