Sposób przygotowania:
Meksykańska cukiniaETAP 1:
Farsz:
Na rozgrzanej oliwie podsmażmy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dodajemy posiekaną małą papryczkę chili pozbawioną gniazd nasiennych. Całość smażymy kilka (5 min). Dodajemy mięso, smażymy do czasu aż się całe obsmaży, dodajemy puszkę pomidorów, sos salsa Mexicana 2 łyżki, przykrywamy i dusimy 20 min.
Następnie dodajemy pół puszki fasoli, pół puszki kukurydzy i kilka pociętych zielonych oliwek.
Przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, paprykę słodką, oregano, bazylię i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie mieszamy.
Cukinia:
Z cukinii usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone cukinie solimy. Odstawiamy na pół godziny. Usuwamy powstałą wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut (180 stopni) – do czasu aż cukinia zmięknie.
Następnie w wydrążone cukinie wypełniamy farszem i posypujemy serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe.
gosiapiotrek23