OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Meksykańska potrawka z kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo prosty, szybki i co najważniejsze przepyszny obiad! Intensywny smak kurczaka w smacznych warzywach.

Meksykańska potrawka z kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Meksykańska potrawka z kurczakiem

 

  • 1x podwójny filet z kurczaka
  • 1x cebula
  • 1x papryka czerwona
  • 5x duży ziemniak
  • 1x puszka kukurydzy
  • 1x puszka fasoli czerwonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy złocistej i staropolskiej do kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • ok. 1l bulionu pieczeniowego ciemnego
  • sól, olej
  • mąka +woda

Sposób przygotowania:

Meksykańska potrawka z kurczakiem
Mięso oczyścić , pokroić w kostkę i przyprawić. Odstawić do lodówki na ok. 1h.

Cebulę pokroić w pióra, rozgrzać odrobinę oleju i dusić ją pod przykryciem do miękkości. Obficie posolić. Dodać kurczaka , dokładnie wymieszać.

Gdy kurczak 'puści' wodę, wsypać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać. Dusić aż mięso zmięknie. Wsypać ziemniaki- pokrojone w kostkę. Wymieszać. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości.

Wsypać kukurydzę i fasolkę. Zagęścić mąką z wodą - gęstość wedle uznania.

Pogotować całość ok. 5-7min.
Meksykańska potrawka z kurczakiem
najpierw przygotowujemy kurczaka, cebulę i paprykę
Meksykańska potrawka z kurczakiem
na cebuli podsmażamy doprawionego kurczaka
Meksykańska potrawka z kurczakiem
dodajemy do garnka paprykę czerwoną , mieszamy
Meksykańska potrawka z kurczakiem
gdy zalejemy bulionem, gotujemy do miękkości