pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Meksykański gulasz ze schabu po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, sycący gulasz ze schabu. Wyjątkowo kruche mięso, bardzo aromatyczne

Meksykański gulasz ze schabu po polsku

Składniki:

Meksykański gulasz ze schabu po polsku

 

  • 4 plastry schabu
  • 1-2 małe marchewki
  • kilka grzybków suszonych
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej

Sposób przygotowania:

Meksykański gulasz ze schabu po polsku
Schab opłukać pod wodą. Pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka z grubym dnem, podlać wodą. Przykryć pokrywką. dusić przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie dorzucić ziele angielskie i listki laurowe. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do mięsa. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i meksykańską przyprawą. dusić jeszcze do 20 minut. Odstawić z ognia aby smaki się przejadły. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną lub pęczakiem, ale dobre będą również ziemniaki lub ryż.