Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Meksykański kurczak mole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

. Potrawa ta wymaga dość dużo czasu, gdybyśmy chcieli zrobić ją w oryginale. Choć oryginalna wersja w tym przypadku chyba nie istnieje –w każdej części Meksyku i w każdej rodzinie przygotowuje się ją zgoła odmiennie.

Meksykański kurczak mole

Składniki:

Meksykański kurczak mole

 

  • 1 kurczak pocięty na części
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 pomidory sparzone ze skórki
  • ½ szklanki rodzynek
  • 3 goździki
  • 1 czekolada o zawartości ponad 70 % kakao albo 3 łyżki kakao
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka cuminu
  • Woda około 250 – 350 ml
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Meksykański kurczak mole
Na patelni przesmażamy na łyżce oliwy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko zmięknie dodajemy do niej pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu rodzynki, przyprawy i pokrojoną czekoladę lub kakao, wszystko mieszamy i zalewamy wodą tak, aby powstał gęsty sos. Umytego i osuszonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy go przygotowanym sosem. Kurczaka pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Serwujemy z ryżem i warzywami.