Ania00

Ania00

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Meksykański kurczak w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dość zaskakujące połączenie tworzy bardzo smaczne danie. Doskonałe danie obiadowe, zaskoczy nie jedną osobę.

Meksykański kurczak w czekoladzie

Składniki:

Meksykański kurczak w czekoladzie

 

 

  • 1 papryczka chili

 

  • 1 mała cebula

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka

 

 

 

  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego

 

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

  • 2 łyżki rodzynek

 

 

 

 

  • szczypta mielonego kminku

 

 

  • 2-3 łyżeczki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Meksykański kurczak w czekoladzie
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach. 2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.