Sposób przygotowania:
Meksykański kurczak w czekoladzie
1. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem. Następnie mięso mieszamy z 1 łyżką oliwy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy plasterki czosnku, zapiekamy ok. 20 min. w 170 stopniach. 2. Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i papryczkę chili oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pomidory, bulion, gotujemy kilka minut. Później wrzucamy połamaną czekoladę, migdały, rodzynki, cynamon, słodką paprykę, kminek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do czekoladowego sosu dodajemy podpieczone mięso i gotujemy na małym ogniu ok.20 min., od czasu do czasu mieszając.3. Gotowe danie można posypać kolendrą. Doskonale smakuje podane z ryżem.