marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Meksykański przysmak.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne danie obiadowe, doskonale pasuje na weekendowy obiad.

Meksykański przysmak.

Składniki:

Meksykański przysmak.

 

  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • szklanka wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Meksykański przysmak.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wrzucić do naczynia do którego następnie dodajemy obrane ząbki czosnku oraz cebulę. Wszystko miksujemy tak, aby powstała gładka masa. Ryż gotujemy około 5 minut, ewentualnie moczymy około godziny, ale polecam pierwszy sposób. Podsmażamy na oleju przez chwilkę a następnie dodajemy zmiksowaną wcześniej masę. Dodajemy szklankę wody i dusimy pod przykryciem do czasu, aż woda nie wyparuje. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, tak samo robimy z połową papryki. Fasolę i ryż odcedzamy. I wszystkie składniki dodajemy do ryżu na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie można też dodać odrobinę ostrej papryki. Mieszamy i gotujemy około 20-25 minut. Po wyjęciu na talerz posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Czas przygotowania to około 60 minut. Smacznego