Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Melba budyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moje dzieci to uwielbiają.

Melba budyniowa

Składniki:

Melba budyniowa

 

  • 6szkl.mleka,
  • 4budynie waniliowe z cukrem,
  • 12,5dag.masła,
  • 2łyżki rodzynek,
  • 2łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 2 kiwi,
  • 1 pomarańcza,
  • 10dag.mandarynek świeżych lub 10dag.z puszki,
  • 6plastrów ananasa z puszki,
  • 3połowki brzoskwiń z puszki,
  • 10zielonych winogron

Sposób przygotowania:

Melba budyniowa
W 2szkl.mleka rozprowadzić proszek budyniowy,resztę mleka zagotować z masłem i zestawić z ognia, dodać rozmieszany proszek budyniowy,wsypać bakalie i ponownie zagotować ciągle mieszając.Gorący budyń przełożyć do zwilżonej zimną wodą formy babkowej o pojemności1,5l,z dużym kominkiem,ostudzić i wstawić do lodówki na co najmniej 6-7godz.Następnie wyłożyć na talerz.Kiwi i pomarańczę obrać pokroić w plasterki,mandarynki podzielić na cząstki.Wymienione owoce ułożyć pośrodku deseru,a boki obłożyć plasterkami ananasa,pokrojonymi brzoskwiniami,przybrać winogronami.Owoce wymienione w przepisie można zastąpić różnymi owocami sezonowymi.

Tagi:

winogrona