Sposób przygotowania:
Menudo filipińskie
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki. Podzielić marynatę na dwie części. Jedną część odstawić na później a do drugiej dodać pokrojoną w kostkę wieprzowinę i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do 1 godziny. Teraz odcedzić mięso. W garnku podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć aż mięso straci surowy kolor, dodać marynatę (tą odstawioną na później) i gotować bez pokrywki aż mniej więcej połowa marynaty odparuje. Teraz dodać pokrojoną wątrobę i doprowadzić do zagotowania. Dodać pomidory, sos pomidorowy, marchew, ziemniaki i seler pokrojone i rodzynki. Gotować na małym ogniu kilka minut, dodać pokrojone papryki i gotować mieszając co jakiś czas. Sprawdzić smak i doprawić solą i przyprawami. Czas gotowania jest dość długi ze względu na to, że wszystko gotuje się w sosie pomidorowym. Przed końcem gotowania dodać ser i dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił równomiernie, zamiast romano można dodać parmezan. Podać gorące.