Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Menudo filipińskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Menudo filipińskie jest zupełnie inne od menuda meksykańskiego, potrwa goszcząca stoły świąteczne i inne uroczystości na Filipinach.

Menudo filipińskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Menudo filipińskie

 

  • 800 g wieprzowiny
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 2 - 3 marchweki
  • 1 1/2 łodygi zielonego selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 300 g wątroby wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka grilowanych pomidorów 425 g
  • 1 puszka sosu pomidorowego 225 g
  • 1 puszka sosu pomidorowego pikantnego 225 g
  • 50 g startego sera romano
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • opcjonalnie inne przyprawy np. sos rybny czy ostra papryka
  • Marynata:
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka Sprite
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 mała łyżeczka pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Menudo filipińskie
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki. Podzielić marynatę na dwie części. Jedną część odstawić na później a do drugiej dodać pokrojoną w kostkę wieprzowinę i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do 1 godziny. Teraz odcedzić mięso. W garnku podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mięso i smażyć aż mięso straci surowy kolor, dodać marynatę (tą odstawioną na później) i gotować bez pokrywki aż mniej więcej połowa marynaty odparuje. Teraz dodać pokrojoną wątrobę i doprowadzić do zagotowania. Dodać pomidory, sos pomidorowy, marchew, ziemniaki i seler pokrojone i rodzynki. Gotować na małym ogniu kilka minut, dodać pokrojone papryki i gotować mieszając co jakiś czas. Sprawdzić smak i doprawić solą i przyprawami. Czas gotowania jest dość długi ze względu na to, że wszystko gotuje się w sosie pomidorowym. Przed końcem gotowania dodać ser i dokładnie wymieszać aby ser się rozpuścił równomiernie, zamiast romano można dodać parmezan. Podać gorące.
Menudo filipińskie
Składniki marynaty i mięso marynujące się w jednej części marynaty. Druga część do użycia później.
Menudo filipińskie
Warzywa do menudo filipińskiego to ziemniaki, marchew, crbula, czosnek, papryka, rodzynki, marynata, sos pomidorowy i opcjonalnie pomidory.
Menudo filipińskie
Wątroba wieprzowa i ser romano też są składnikami menudo filipińskiego.