Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinne święto. Trochę czasochłonne ale warto poświęcić czas na jego przygotowanie.

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • Ciasto:
  • 6jajek
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • budyń waniliowy(na 1 litr mleka)
  • 0,5 litra mleka
  • 1,5 kostki margaryny
  • Polewa:
  • czekolada mleczna
  • łyżka masła
  • kolorowe cukierki do posypania.

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy olej, 6 łyżek zimnej wody, miksujemy z mąką i proszkiem.Białka ubijamy i miszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej łyżkę mąki. Ciasta pieczemy 45 minut w oddzielnych blaszkach w tem. 180 stopni. Krem: budyń rozpuszczamy w 0,5l. mleka, gotujemy, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy margarynę, miksujemy. Ciasta kroimy wzdłuż w 2-cm paski, smarujemy kremem i zlepiamy kolorami na przemian. Mleko rozpuszczamy i dodajemy margarynę, polewamy nią ciasto i posypujemy cukierkami. Wkładamy na 2 godziny do lodówki.