Sposób przygotowania:
Metrowiec
Żółtka oddzielić od białek.
Z przepisu na ciasto, cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich połączyć z kakao.
Oba placki piec jednakowe, osobno w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną specjalnej podłużnej formie w kształcie rynienki około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu placki ostudzić i kroić na cienkie kromki.
Z przepisu na masę, ugotować budyń w
½ litra mleka z dodatkiem cukru kryształu i waniliowego, a później dobrze schłodzić.
Następnie masło rozkręcić mikserem, po czym dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle ubijając.
Pokrojone kromki, smarować cienko kremem, na przemian jasne ciasto, raz ciemne i tak samo sklejać kromki ze sobą:ciemne ciasto-jasne-ciemne-jasne,itd.
Na końcu oblać ciasto polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
Z przepisu na ciasto, cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich połączyć z kakao.
Oba placki piec jednakowe, osobno w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną specjalnej podłużnej formie w kształcie rynienki około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu placki ostudzić i kroić na cienkie kromki.
Z przepisu na masę, ugotować budyń w
½ litra mleka z dodatkiem cukru kryształu i waniliowego, a później dobrze schłodzić.
Następnie masło rozkręcić mikserem, po czym dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle ubijając.
Pokrojone kromki, smarować cienko kremem, na przemian jasne ciasto, raz ciemne i tak samo sklejać kromki ze sobą:ciemne ciasto-jasne-ciemne-jasne,itd.
Na końcu oblać ciasto polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.