jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste ciasto babkowe przełożone kremem budyniowym, oblane mleczną czekoladą:)

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • 35 dag cukru kryształu
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżek letniej wody
  • 15 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy

 

  • MASA
  • 1½ budyniu waniliowego (lub czerwonego)
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 masło
  • 1 cukier waniliowy

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

 

  • WIERZCH
  • wiórki kokosowe lub
  • posypka kolorowa do ciast

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
Żółtka oddzielić od białek.

Z przepisu na ciasto, cukier kryształ, cukier waniliowy rozpuścić w letniej wodzie, dodać  żółtka i utrzeć mikserem, a potem wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, olej, a na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek i wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 równe części i jedną z nich połączyć z kakao.

Oba placki piec jednakowe, osobno w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną specjalnej podłużnej formie w kształcie rynienki około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu placki ostudzić i kroić na cienkie kromki.

Z przepisu na masę, ugotować budyń w 




½ litra mleka z dodatkiem cukru kryształu i waniliowego, a później dobrze schłodzić.

Następnie masło rozkręcić mikserem, po czym dodawać stopniowo zimny budyń, ciągle ubijając.

Pokrojone kromki, smarować cienko kremem, na przemian jasne ciasto, raz ciemne i tak samo sklejać kromki ze sobą:ciemne ciasto-jasne-ciemne-jasne,itd.

Na końcu oblać ciasto polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem masła i mleka.

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.