malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Metrowiec pulchny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to najstarsze ciasto jakie znam w mojej rodzinie. Przepis na nie jest od zawsze, jest to smaczny klasyk.

Metrowiec pulchny

Składniki:

Metrowiec pulchny

 

  • Na ciasto jasne i ciemne( Składniki podwajamy bo pieczemy dwa ciasta).
  • szklanki maki pszennej tortowej,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao.
  • Masa:
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 kostki masła,
  • 1 budyń duży plus 1/2 litra mleka i 3/4 szklanki cukru.

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec pulchny
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem na biały krem. Dodajemy olej. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do reszty. Masę przekładamy do średniej keksówki.Pieczemy do suchego patyka. W ten sam sposób pieczemy drugie ciasto tylko, że dodajemy kakao. Budyń gotujemy z cukrem na mleku następnie studzimy. Masło ucieramy na biały krem z cukrem. Dodajemy porcjami do budyniu. Masa ma być gładka i biała. Ciasto czarne i biały kroimy w plastry. Przekładamy kawałki raz czarna raz biały kremem budyniowym Chłodzimy i kroimy w skos.