SUPERPRZEPIS

Metrowiec według Halinki

  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Metrowiec według Halinki Więcej zdjęć (5)

Ciasto znane i lubiane - metrowiec/wężowiec

Składniki:

Metrowiec według Halinki

 

  • Ciasto:
  • 8 jajek
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 16 łyżek wody
  • 16 łyżek oleju
  • 2 niepełne szkl cukuru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec według Halinki
Ciasto to robię od lat, od zawsze było w moim domu i pojawiło się już w mojej księdze, tym razem robiłam go jednak według nowego przepisu mojej cioci (inny przepis na babki, całkiem inny krem) stąd też postanowiłam go zaprezentować. Wyglądowo jest identyczny jak ten mój tradycyjny, ale w smaku dostrzec można różnice :)



Do składników na ciasto:

Wodę gotujemy z cukrem i studzimy, dodajemy do tego żółtka i olej - ucieramy. następnie dodajemy 3 szklanki mąki zmieszane z proszkiem - mieszamy łyżką, na sam koniec dodajemy pianę z białek - delikatnie mieszamy i dzielimy na 2 częsci. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao, mieszamy i przelewamy do wąskich blaszek, pieczemy 35minut, po ostudzeniu kroimy na kromeczki



Ze składników na krem:

2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, pozostałe mieszamy z mąką i wlewamy do pzoostałego - gotujemy gęsty budyń. Miękkie masło z margaryna miksujemy, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń.



Przełożenie:

Gotowym kremem smarujemy kromeczki na przemian i dociskamy, na koniec ciasto polewamy polewą kakaową lub czekoladową i dekorujemy. ciasto należy kroić na ukos.
Metrowiec według Halinki
delikatnie mieszamy i dzielimy na 2 częsci. D
Metrowiec według Halinki
Miękkie masło z margaryna miksujemy, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń.
Metrowiec według Halinki
Gotowym kremem smarujemy kromeczki na przemian i dociskamy,
Metrowiec według Halinki
Gotowym kremem smarujemy kromeczki na przemian i dociskamy,