Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Metrowiec z masą budyniową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Apetyczny metrowiec, idealny deser do kawy.

Metrowiec z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Metrowiec z masą budyniową

 

  • Ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto ciemne:
  • 1i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Masa budyniowa:
  • 3 szkl mleka
  • 1/3 szkl cukru
  • 3 płaskie łyżki mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec z masą budyniową
Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao). Przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową. Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
Metrowiec z masą budyniową
Przygotowujemy ciasto jasne i ciasto ciemne.
Metrowiec z masą budyniową
Gotujemy budyń, ucieramy z masłem i robimy masę budyniową.
Metrowiec z masą budyniową
Upieczone ciasta kroimy na kromki o grubości 1 cm.
Metrowiec z masą budyniową
Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową.