Sposób przygotowania:
Metrowiec z masą budyniową
Przygotowujemy ciasto jasne. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka razem z cukrem ubijamy mikserem do białości. Powoli dolewamy olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy po troszeczku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą balszki o wymiarach 12 x 36 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Podobnie jak ciasto jasne przygotowujemy ciasto ciemne (dodatkowo dodajemy do ciasta kakao). Przygotowujemy masę budyniową. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W pozostałej szklance mleka mieszamy mąki oraz cukier waniliowy. Mieszaninę wlać do wrzącego mleka. Chwilę pogotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Upieczone ciasta pokroić na kromeczki o grubości około 1cm. Kromki układamy na przemian (raz ciemna, raz jasna), przekładając je masą budyniową. Z podanych składników ugotować polewę. Przestudzoną polewą polewamy przygotowane ciasto. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy na chwilę do lodówki. Ciasto kroimy na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki).
2milutka
edytaha
Ja jeszcze nie robiłam, tak jakoś się złożyło... Muszę spróbować :)
Katarzyna J.
monikaT83