Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Metrowiec

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Metrowiec - pyszne , wilgotne ,kolorowe ciasto

Metrowiec

Składniki:

Metrowiec

 

  • CIASTO 1:
  • 4 jajka
  • 20 dkg. cukru
  • 20 dkg. mąki
  • 10 łyżek oleju
  • 5 łyżek letniej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • CIASTO 2:
  • Te same składniki jak CIASTO 1, plus 2 łyżki kakao
  • MASA:
  • 3 szkl. mleka
  • 1szkl. cukru
  • c. waniliowy
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 30 dkg. masła
  • spirytus do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Metrowiec
CIASTO 1 : Żółtka oddzielić od białek , wsypać cukier , ubić na puszystą masę nie przerywając ubijania wlać wodę i olej , jeszcze chwilę ubijać , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z ciastem . CIASTO 2: Zrobić tak samo jak ciasto 1 dodając 2 łyżki kakao . Gotowe ciasta wylać do dwóch foremek o wymiarach 10/35cm Piec 40-45 minut w temp. 175 *CMASA: Do zimnego mleka wsypać mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną , cukier i c. waniliowy . wszystko razem dobrze wymieszać , mieszając ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć , do utartego masła dodać zimny budyń i spirytus do smaku .Upieczone i wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości około 5 cm. smarować masą i przekładać na przemian raz ciemna kromka raz jasna . Udekorować według uznania , u mnie czekolada mleczna rozpuszczona w kąpieli wodnej , kokos i żurawina .Ciasto podajemy krojone po skosie .