SUPERPRZEPIS

Mięciutkie rogaliki

  • 13
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Mięciutkie rogaliki Więcej zdjęć (5)

Pyszne mięciutkie rogaliki, znikają w tempie błyskawicznym, proponuję zrobić z minimum podwójnej porcji;)

Składniki:

Mięciutkie rogaliki

 

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • ½ kostki drożdży ( 5 dag)
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 dag mąki tortowej ( + 10 dag jeśli ciasto za rzadkie)
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • Cukier puder do posypania
  • Dowolne nadzienie -u mnie domowej roboty dżem truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Mięciutkie rogaliki
Do miski przesiewam mąkę. Do mniejszej miseczki wlewam mleko ( tem.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia, wszystko razem dokładnie mieszam . Taką mieszankę przelewam do mąki i zagniatam ciasto, jeśli jest rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Ciasto ma być miękki ale nie lepić się do rąk . Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę radełkiem na osiem części. Wykładam nadzienie na szerszą stronę i zwijam rogaliki. Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe posypuję cukrem pudrem.
Mięciutkie rogaliki
Do miski przesiewam mąkę. Do miseczki wlewam mleko ( tem.pokojowa) dodaję drożdże i dokładnie je rozpuszczam, następnie wlewam olej, wsypuję cukier ,dodaję jajka i proszek do pieczenia,
Mięciutkie rogaliki
Gotowe dzielę na cztery części i wałkuję tworząc koła, każde dzielę radełkiem na osiem części. Wykładam nadzienie na szerszą stronę i zwijam rogaliki
Mięciutkie rogaliki
Układam na papierze do pieczenie w odstępach, ponieważ rożki podrosną. Każdego rogalika smaruję rozbełtanym jajkiem
Mięciutkie rogaliki
. Wkładam do nagrzanego piekarnika( 170 st.C) i piekę do momentu aż się ładnie zrumienią. Gotowe posypuję cukrem pudrem.