KamiluŚkaa

KamiluŚkaa

Kucharz
[Przepisów: 8]

Miękka i puszysta szarlotka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo miękka i wszystkim smakująca szarlotka

Miękka i puszysta szarlotka

Składniki:

Miękka i puszysta szarlotka

 

  • 4 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3,5 łyżki kwaśnej śmietany (15%)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 jabłek (jeśli są mniejsze to trochę więcej)

Sposób przygotowania:

Miękka i puszysta szarlotka
1. Mąkę z margaryną posiekać nożem 2. Żółtka, cukier, cukier waniliowy, roztrzepać ze śmietaną 3. Do mąki i margaryny dodać resztę składników (oprócz jabłek) i wyrobić ciasto. Jeśli będzie się kleić to dodać mąki 4. Wstawić do lodówki na 40 minut 5. Jabłka obrać i zetrzeć lub pokroić (tu według własnego wyboru) 6. Wyjąć ciasto z lodówki. Połową wyłożyć cienko foremkę 7. Na ciasto położyć jabłka 8. Przykryć drugim ciastem. Najlepiej dawać go w kawałkach i ponakłuwać widelcem 9. Piec w temperaturze 200°C przez 25-30 minut (czasem dłużej)