Sposób przygotowania:
Mielona wieprzowina na kanapki
Łopatkę wieprzową pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dobrze jak mięso jest mocno poprzerastane tłuszczem, smarowidło nie wyjdzie zbyt suche. Mięso zalać wodą (tyle, żeby woda je przykryła). Dodać kostki bulionowe, ziele angielskie i liście laurowe. Mięso ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zrumienić na nim dowolnie pokrojone obrane cebule. Mięso wyjąć z wywaru i zmielić razem z usmażoną cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone z cebulą mięso ponownie przepuścić przez maszynkę. Do dwukrotnie zmielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać. Smarowidłem smarować kanapki.