Sposób przygotowania:
Mielone cygara z marchewką
Marchewkę ugotować do miękkości. Odcedzić,ostudzić i obrać ze skórki. Mięso przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodać przyprawy oraz jajko i wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę i wyrabiać mięso. Powinno być zwarte i się nie rozpadać. Marchewkę pokroić na ćwiartki. W dłoń brać porcje mięsa i uformować z niego kotlet,ułożyć ćwiartkę marchewki. Zamknąć kotlet nadając mu kształt cygara. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę,aby mięso z marchewką dobrze się "zasklepiło". Na patelni rozgrzać około szklankę oleju i smażyć cygara w pół głębokim oleju do mocnego zrumienienia,aby w środku mięso było także dosmażone. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z surówka i ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
puszta1948
monikaT83
Editha
monikaT83