monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mielone cygara z marchewką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne kotlety mielone nadziewane marchewką-uczta dla oka i podniebienia

Mielone cygara z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone cygara z marchewką

 

  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone cygara z marchewką
Marchewkę ugotować do miękkości. Odcedzić,ostudzić i obrać ze skórki. Mięso przełożyć do miski i dodać do niego posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodać przyprawy oraz jajko i wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę i wyrabiać mięso. Powinno być zwarte i się nie rozpadać. Marchewkę pokroić na ćwiartki. W dłoń brać porcje mięsa i uformować z niego kotlet,ułożyć ćwiartkę marchewki. Zamknąć kotlet nadając mu kształt cygara. Odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę,aby mięso z marchewką dobrze się "zasklepiło". Na patelni rozgrzać około szklankę oleju i smażyć cygara w pół głębokim oleju do mocnego zrumienienia,aby w środku mięso było także dosmażone. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z surówka i ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Mielone cygara z marchewką
do mięsa dodać pokrojoną cebulę i czosnek
Mielone cygara z marchewką
dodać przyprawy jajko oraz bułkę i wymieszać
Mielone cygara z marchewką
z wyrobionego mięsa uformować kotlet i ułożyć na nim cząstkę marchewki
Mielone cygara z marchewką
gotowe cygara odłożyć na co najmniej godzinę a potem smażyć je w pół głębokim oleju