dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Mielone duszone w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Takie kotleciki zawsze robię następnego dnia jak mielone z pierwszego dnia nie zejdą. Ciekawa odmiana i bardzo smaczna.

Mielone duszone w sosie pomidorowym

Składniki:

Mielone duszone w sosie pomidorowym

 

  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • kajzerka lub 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła i olej do smażenia
  • sól, pieprz, chilli
  • koncentrat pomidorowy mały

 

Sposób przygotowania:

Mielone duszone w sosie pomidorowym
Cebulkę drobno posiekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do zmielonego mięsa. Dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Z wyrobionego mięso robimy kulki wielkości mandarynki, i obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzewamy tłuszcz, a następnie kłaść uformowane kotlety mielone. Smażymy kilka minut z każdej strony aż będą rumiane.
Następnie rozpuszczamy koncentrat w wodzie - ok szklanka, dodajemy sól, pieprz, chilli i wkładamy kotlety. Dusimy na małym ogniu ok 20 min. Podawać najlepiej z kaszą. Polecam pęczak :] Pyychaaa