monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mielone klopsiki z papryką i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dobry pomysł na przemycenie warzyw do posiłku dzieci a do tego bardzo smaczne te klopsiki:)

Mielone klopsiki z papryką i marchewką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mielone klopsiki z papryką i marchewką

 

  • 1/2 czerwonej świeżej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone klopsiki z papryką i marchewką
Marchewkę obrać,umyć i osuszyć. Paprykę umyć i osuszyć,cebulę obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać opłukane mięso mielone. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie połączyć składniki. Wbić jajko i po 1 łyżce wsypywać bułkę tartą cały czas wyrabiając masę mięsną. Powinna być zwarta ale nie zbita,twarda. Dłonie zwilżyć wodą i formować klopsiki dowolnej wielkości. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzać olej i delikatnie kłaść klopsiki i smażyć je na brązowy kolor z obu stron. Co jakiś czas dobrze jest obrócić klosiki aby równomierni się usmażyły. Odsączyć na papierowym ręczniku przed podaniem. Smacznego!
Mielone klopsiki z papryką i marchewką
marchewkę i paprykę oraz cebulę zetrzeć na drobnych oczkach
Mielone klopsiki z papryką i marchewką
dodać mięso mielone przyprawy i wymieszać
Mielone klopsiki z papryką i marchewką
z przygotowanej masy uformować klopsiki i odłożyć na około 2 godziny do lodówki