mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mielone ze śliwkami, które sama ususzyłam. Polecam, bo są pyszne w kapuście. Śliwki są bardzo zdrowe i warto je wykorzystywać do mięsa do obiadu.

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście

 

 

  • 500 g kapusty świeżej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy i ziele angielskie po 1 sztuce

Sposób przygotowania:

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście
Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną kapustę i duszę na wolnym ogniu. Dodaję ziele, liść laurowy, sól, pieprz, cukier, kilka śliwek.Gotuję do miękkości, dolewam przecier pomidorowy. Śliwki moczę w wodzie dwie godziny. Pokrojoną cebulkę dodaję do mięsa, czosnek sprasowany także, jajko, bułkę namoczoną w mleku, majeranek, sol, pieprz Wyrabiam dokładnie formuje kulki w każdą wkładam w środek po dwie śliwki i sklejam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na rumiany kolor. Do ugotowanej kapusty dodaję mielone usmażone i dusze jeszcze razem pięć minut. 
Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście
kapusta biała poszatkowana w garnku przed gotowaniem
Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście
mięso zmielone dodana cebulka jajko przyprawy
Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście
śliwki dodane do każdej sztuki mielonego jako nadzienie
Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście
mielone obtoczone w bułce tartej smażone na oleju