Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mielone nadziewane szpinakiem i fetą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne mielone nadziane szpinakiem z fetą

Mielone nadziewane szpinakiem i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone nadziewane szpinakiem i fetą

 

  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 kostki fety
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 łyżeczka cebulki Prymat
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • Pieprz
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mielone nadziewane szpinakiem i fetą
Szpinak umyć, ususzyć, posiekać i udusić na łyżce masła. Dodać czosnek granulowany, wymieszać z rozgniecioną widelcem fetą, doprawić pieprzem. Ostudzić.Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, kaszę oraz przyprawy, wyrobić jednolita masę. Na talerzu wysypać bułkę tartą do panierowania. Brać łyżkę masy mięsnej, rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżeczkę farszu szpinakowego, zlepić dokładnie, obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej, po chwili zmniejszyć płomień. Smażyć ciut dłużej niż zwykłe mielone. Podajemy na liściach sałaty (u mnie roszponka) z dodatkiem ziemniaczków i jarzynki.
Mielone nadziewane szpinakiem i fetą
Szpinak umyć ususzyć posiekać i udusić na łyżce masła Dodać czosnek granulowany wymieszać z rozgniecioną widelcem fetą doprawić pieprzem Ostudzić
Mielone nadziewane szpinakiem i fetą
Do miski wrzucić mięso dodać jajko kaszę oraz przyprawy wyrobić jednolita masę
Mielone nadziewane szpinakiem i fetą
Na talerzu wysypać bułkę tartą do panierowania Brać łyżkę masy mięsnej rozpłaszczyć na dłoni położyć łyżeczkę farszu szpinakowego zlepić dokładnie obtoczyć w bułce tartej
Mielone nadziewane szpinakiem i fetą
Kłaść na rozgrzany olej po chwili zmniejszyć płomień Smażyć ciut dłużej niż zwykłe mielone