Sposób przygotowania:
Mielone Po Polsku
Bułkę tarta wysypać na talerzyk . Następnie Rozbić 2 jajka ,pokroić cebulę w kostkę i dodać do mięsa mielonego razem z sola i pieprzem dobrze wymieszać. ,Z mięsa podzielić na kulki i obtaczając w bułce tartej . Następnie na rozgrzany olej układamy po kilka sztuk na patelnie kotletów obsmazająć je z dwóch stron.
Babciagramolka
zuzi
Muszę się wtrącić-napisane przecież jest że "Bułkę tartą wysypać na talerzyk. Następnie rozbić 2 jajka ,pokroić cebulę w kostkę i dodać do mięsa mielonego razem z solą i pieprzem dobrze wymieszać."- ja nigdy nie dodaję do mielonych namoczonej bułki tylko bułke tartą i wcale nie są kamieniami. (jedynie co to ich już dodatkowo nie panieruje)
elzbieta8960
Babciagramolka
Zuzi - kotlety mielone po polsku to właśnie kotlety w których do mielonego dodaje się namoczoną w mleku lub ciepłej wodzie czerstwą bułkę , potem ją odciska i wyrabia dokładnie z mięsem , cebulką , jajkami i przyprawami . Można też dać do miesa bułkę tartą i trochę mleka lub wody by nie była sucha ) . Kotlety bez bułki to burgery ( lub z wołowiny hamburgery ) .A już na pewno nie moczy się bułki tartej w której się panieruje kotlety .
Nie edytuj przepisu bo ktoś zapytał tylko po prostu odpowiedz .
piotr20091991
To po co Pani mówi ze jest zle jak ja tak robie i nie mam twardych zmienie teraz na swój przepis.
Babciagramolka
Pytałam bo nie spotkałam kotletów mielonych robionych tradycyjnie po polsku bez dodatku namoczonej bułki - a Ty zamiast mi odpowiedzieć ,że robisz tak i nie są twarde zacząłeś zmieniać przepis czego już kompletnie nie rozumiem - bo albo jakąś potrawę tak robię , albo nie . Nie chodzi o to by dopasowywać procedurę do czyjegoś zdania a o to by się wymieniać doświadczeniami .Ja wiem , że kotlety robi sie z bułką , a jak bez bułki to są burgery ale wtedy mięso wyrabia się z odrobiną wody by nie było za twarde . Ty mówisz , że robisz inaczej . Po to są komentarze by takie sprawy omawiać .
piotr20091991
zuzi
Może dla Pani kotlety bez bułki to burgery ale dla mnie to są kotlety-tak robie je od dziecka (tak tez robiła je moja mama) !
Babciagramolka
Tu nie chodzi o to , że robione wg twojego przepisu kotlety są gorsze tylko o nazwę - kotlety mielone po polsku tym się różnią właśnie od innych kotletów smażonych na świecie , że dodaje się do nich namoczoną bułkę ( czerstwą lub tartą ) . Tak się rozróżnia kotlety te z bułkę to po polsku - te bez bułki to burgery , rumsztyki , befsztyki mielone . Nazwa potrawy po prostu musi odzwierciedlać potrawę jeśli jest to klasyczna potrawa . Gdybyś nazwał swoje danie Mielone wg Piotra nie było by problemu . To tak jak z fasolką szparagową polaną bułką tartą na maśle - wszędzie w świecie nazywana jest fasolką po polsku i nie można nazwać fasolką po polsku fasolki zapiekanej w cieście .
To nie jest czepianie się z mojej strony - po prostu tak jest .Jeżeli nie robimy jakiejś potrawy ściśle wg kanonu przepisu - prościej jest używać nazwy własnego pomysłu lub dopisywać wg Piotra , Zuzi , Grażyny , Buni .