karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Mielone po włosku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Inny pomysł na kolorowe kotlety mielone.

Mielone po włosku

Składniki:

Mielone po włosku

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • bułka
  • jajko
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczko siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • mała marchewka lub połowa dużej
  • zabek czosnku
  • 2 pomidory
  • curry

 

Sposób przygotowania:

Mielone po włosku
Doprawić mięso jak na kotlety mielone. Połączyć z bułką i jajkiem. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrac ze skórki. Pokroić drobno. To samo z czosnkiem (przecisnąc przez praskę lub drobno pokroić). Połączyć z mięsem. Wsypać siemię lniane i słonecznik. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki). Posolic, popieprzyć. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron.