Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Mielone pod serowo-cebulową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne kotleciki.Propozycja na obiad,możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.Prosto i smacznie.

Mielone pod serowo-cebulową pierzynką

Składniki:

Mielone pod serowo-cebulową pierzynką

 

  • 40 dag szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • bułka namoczona i odciśnięta( w mleku)
  • sól,pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików
  • dodatkowo;
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10 dag startego sera żółtego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone pod serowo-cebulową pierzynką
Mięso myjemy,osuszamy i mielimy razem z bułką,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego,dokładnie wyrabiamy.Następnie formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski,następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości ( uważamy żeby za mocno nie zrumienić ) ,studzimy.Do cebuli dodać pietruszkę i ser żółty,solimy do smaku i mieszamy. Na usmażone kotleciki nakładamy porcje cebuli i zapiekamy chwilę w gorącym piekarniku,aż ser się rozpuści.