ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Mielone pod pieczarkową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedno z ulubionych mojego męża :) Podaję zwykle z ziemniaczkami i buraczkami.

Mielone pod pieczarkową pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mielone pod pieczarkową pierzynką

 

  • Kotlety mielone:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka, słodka mielona papryka w proszku

 

  • Sosik pieczarkowy:
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 opakowania słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki (może być świeża lub suszona)

 

 

Sposób przygotowania:

Mielone pod pieczarkową pierzynką
Kotlety:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego kolejno pozostałe składniki: pokrojoną drobno cebulę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, ok. 2 łyżek suszonej pietruszki, odrobinę słodkiej papryki. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie zwilżamy ręce delikatnie wodą i formujemy kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju (ok. 10 min).

Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle.
Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy wg uznania, w zależności od wielkości pieczarek. Pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy kilka minut aż będą miękkie . Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek, zagotowujemy i przyprawiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Kotleciki rozkładamy na talerze i nakładamy na nie sos pieczarkowy.
Mielone pod pieczarkową pierzynką
Wszystkie składniki na kotlety:mięso,jajko,bułka tarta,cebula,przyprawy
Mielone pod pieczarkową pierzynką
najprzyjemniejszy widok w kuchni: duszące się pieczarki z cebulką :)