Sposób przygotowania:
Mielone pod pieczarkową pierzynką
Kotlety:
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego kolejno pozostałe składniki: pokrojoną drobno cebulę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, ok. 2 łyżek suszonej pietruszki, odrobinę słodkiej papryki. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie zwilżamy ręce delikatnie wodą i formujemy kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju (ok. 10 min).
Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle.
Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy wg uznania, w zależności od wielkości pieczarek. Pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy kilka minut aż będą miękkie . Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek, zagotowujemy i przyprawiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Kotleciki rozkładamy na talerze i nakładamy na nie sos pieczarkowy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego kolejno pozostałe składniki: pokrojoną drobno cebulę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, ok. 2 łyżek suszonej pietruszki, odrobinę słodkiej papryki. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie zwilżamy ręce delikatnie wodą i formujemy kotleciki. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju (ok. 10 min).
Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle.
Pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy wg uznania, w zależności od wielkości pieczarek. Pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy kilka minut aż będą miękkie . Śmietankę mieszamy z mąką i dodajemy do pieczarek, zagotowujemy i przyprawiamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Kotleciki rozkładamy na talerze i nakładamy na nie sos pieczarkowy.