justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Mielone w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepiej smakują podane z kaszą gryczaną.

Mielone w sosie

Składniki:

Mielone w sosie

 

  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 1 łyżka smalec,
  • 3 szt. ziemniaki,
  • 2 szt. cebula,
  • 3 łyżeczki mąka ziemniaczana,
  • 2 szt. jajko,
  • 1/2 szklanki olej,
  • 2 łyżki woda,
  • Sól,
  • 2 sztuki bulionerki,
  • 2 łyżeczki sos sojowy,
  • marchewka

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie
Obrane ziemniaki ścieramy na grubej tarce. Dodajemy drobno posiekaną połówkę cebuli. Mieszamy. Do mięsa dodajemy ziemniaki wymieszane z cebulą, sól, smalec (może być masło), łyżeczkę mąki ziemniaczanej, jajka i połowę sosu sojowego. Wyrobić masę. Uformować kotlety. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do garnka. Usmażyć pozostałą cebulę. Dodać bulionerki wymieszane z litrem wody, pokrojone w plasterki marchewki i wymieszać. Cebulę z powstałym bulionem pogotować 20 minut. Przelać do garnka z kotletami i dusić 10 minut ma małym ogniu.