Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Mielone w sosie pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chcesz zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawym daniem z mięsa mielonego, przygotuj kotlety według tego przepisu. Zamiast typowych kotletów mielonych przygotuj kotlety w pysznym aromatycznym sosie pieczarkowym.

Mielone w sosie pieczarkowym

Składniki:

Mielone w sosie pieczarkowym

Składniki na kotlety:

Składniki na sos:

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie pieczarkowym

I

Mielone w sosie pieczarkowym
Przygotowanie wszystkich składników na przygotowanie kotletów mieleonych, następnie panierowanie i smażenie na rozgrzanym oleju.

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą, sól, Następnie dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę i drobno pokroję ogórki na koniec wlewam śmietanę i dodaję musztardę. Wszystko dokładnie wyrabiam i robię kotlety podłużne. Obtaczam w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju.

II

Mielone w sosie pieczarkowym
Przygotowanie sosu z pieczarkami. Cebulę obieramy, kroimy, pieczarki kroimy w plasterki.

2. Na dużej patelni smażę na maśle obraną, drobno pokrojoną cebulę. Dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Podlewam wodą, dodaję kostkę warzywną, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i gotuję przez 10 minut. Po tym czasie zagęszczam sos skrobią ziemniaczaną rozrobią w śmietanie. Chwilkę gotuję i łączę z kotletami.

III

3. Gotowe.
4. Smacznego.