Sposób przygotowania:
Mielone w sosie pomidorowym
Namoczyć w ciepłej wodzie bułkę. Obrać i pokroić drobno cebule. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Usiekać natkę pietruszki. Mięso mielone, jajko , cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę , majeranek , 2 łyżki wody, natkę pietruszki wyrobić na pulchną masę. Doprawić maggi , solą , pieprzem . Uformować małe kotlety ( wychodzi 8-10 sztuk ) . Panierować w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Wymieszać. Rozprowadzić wywarem warzywnym zmieszanym ze śmietanką. Dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Doprawić do smaku. Włożyć kotlety i na bardzo małym gazie dusić kilka minut.