Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mielone w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z zamrażalnika -w ten sposób mam obiad raz -dwa

Mielone w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mielone w sosie pomidorowym

 

  • 25 dag mięsa mielonego mieszanego ( wieprzowo-wołowe )
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 mała bułeczka
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • maggi w płynie
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki ( średnio czubate ) koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • olej z pestek winogron

 

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie pomidorowym
Namoczyć w ciepłej wodzie bułkę. Obrać i pokroić drobno cebule. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju . Usiekać natkę pietruszki. Mięso mielone, jajko , cebulę , odciśniętą dokładnie bułkę , majeranek , 2 łyżki wody, natkę pietruszki wyrobić na pulchną masę. Doprawić maggi , solą , pieprzem . Uformować małe kotlety ( wychodzi 8-10 sztuk ) . Panierować w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Wymieszać. Rozprowadzić wywarem warzywnym zmieszanym ze śmietanką. Dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Doprawić do smaku. Włożyć kotlety i na bardzo małym gazie dusić kilka minut.
Mielone w sosie pomidorowym
Przygotować masę na kotlety mieszając je z jajkiem -cebulą i bułką
Mielone w sosie pomidorowym
Usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju
Mielone w sosie pomidorowym
Przygotować sos pomidorowy z wywaru warzywnego ze śmietanką
Mielone w sosie pomidorowym
Wsadzić kotlety w sos i dusić na małym gazie