Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym
Nastawić wywar warzywny na gotowanie pulpetów *. Miąższ z bułki pokruszyć i zalać mlekiem. Do mięsa dodać jajko ,namoczoną bułkę zmieszaną z bułką tartą. Wyrobić doprawiając solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie. Podzielić na 12 części .Formować kulki- obtaczać w mące - ułożyć na wysypanej mąką desce ( tacce) wkładać na wrzący wywar i gotować 20 minut. Wyławiać łyżka cedzakową. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wrzucić cebulkę. Smażyć mieszając aż się zeszkli. Wsypać przyprawy i dołożyć gałązkę rozmarynu. Mieszając smażyć kilka minut by przyprawy uwolnią smaki. Dorzucić drobno pokrojoną paprykę i pomidora. Posolić. Dusić mieszając 5 minut by zmiękły. Zalać wywarem z gotowania pulpetów. Włożyć pulpety. Dusić ok. 20 minut ( sos powinien się zagęścić ). Dołożyć koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku . Pulpety podawać w sosie. Posypać listkami natki pietruszki i tymianku. Podałam z kuskusem na sypko i sałatą z minimalistycznym dresingiem ( olej z pestek winogron, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru ). * Jak nie mamy wywaru możemy użyć takiego z kostki bulionowej lub wody z Vegetą , Jarzynką lub tym co kto używa.