p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Mielone z kolorowymi marchewkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

UWAGA!!! WAŻNE!!! W przypadku gdy potrawę będą jeść dzieci, należy zastąpić szalotki zwykłą cebulą!!!

Mielone z kolorowymi marchewkami

Składniki:

Mielone z kolorowymi marchewkami

 

  • 5 – 6 marchewek (różne rodzaje / kolory), najlepiej ciemnofioletowe
  • czosnku askalońskiego nazywany także cebulą szalotką lub szalotką (Ważne!!! Cebule szalotki są bardzo pikantne! W przypadku
  • 300 – 350 g mięsa mielonego (ja używam mieszane wieprzowo-wołowe)
  • natka pietruszki
  • ziemniaki dla 3 osób
  • olej do pieczenia
  • oliwa z oliwek (np. Extra Virgin)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Mielone z kolorowymi marchewkami
Ziemniaki obrać, pociąć na małe kawałki, ca. 1,5 – 2 cm i ugotować w posolonej wodzie, następnie odcedzić. Marchewki poprzecinać na kawałki o długości ca. 7 – 8 cm, następnie obrać obieraczką, by następnie tą samą obieraczką pociąć wzdłuż na plasterki / paski. Szalotki lub cebulę pociąć na cienkie pół-krążki, następnie posolić popieprzyć, dodać 2 – 3 łyżki oliwy i wymieszać. Natkę pietruszki posiekać. Wstążki marchewek wymieszać z posolonymi szalotkami, wsypać posiekana pietruszkę dodać do smaku tymianku i wszystko wymieszać razem. Mięso mielone przepiec na luźno na rozgrzanym oleju na patelni. Pod koniec pieczenia posolić, popieprzyć i dodać kolendry. Wymieszać i podpiec jeszcze ca. 2 minuty. Piekąc mięso należy jednocześnie na drugiej patelni upiec ziemniaki, po prostu zrobić bratkartofle. Upieczone mięso włożyć na talerze, nałożyć kolorową marchewkową sałatkę, obok nałożyć ziemniaki i...Smacznego :))