SUPERPRZEPIS

Mielone z marchewką i kabanosem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mielone z marchewką i kabanosem

Mięso mielone nadziane marchewką z kabanosem jest pyszne i bardzo ładnie wygląda. Było miłym zaskoczeniem dla domowników.

Składniki:

Mielone z marchewką i kabanosem

 

  • 40 dag mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 0,5 bułki kajzerki
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • Pozostałe
  • 3 średniej grubości ugotowane marchewki
  • 2 kabanosy wieprzowe
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mielone z marchewką i kabanosem

ETAP 1:

Mielone z marchewką i kabanosem
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, ostudzić.

Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, ostudzić.

ETAP 2:

Mielone z marchewką i kabanosem
Do mielonego mięsa dodać resztę składników.

Mielone mięso włożyć do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do mięsa.

ETAP 3:

Mielone z marchewką i kabanosem
Połączyć z przyprawami i dokładnie wyrobić.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej.

ETAP 4:

Mielone z marchewką i kabanosem
Marchewki wydrążyłam szklaną rurką z laski wanilii.

Ugotowane marchewki obrać, pokroić na 5-6 cm kawałki i cienką rurką zrobić otworki.

Kabanosy pokroić na kawałki, włożyć w wydrążone marchewki.

ETAP 5:

Mielone z marchewką i kabanosem

Z mięsa uformować placuszki, na nich ułożyć marchewki z kabanosem.

ETAP 6:

Mielone z marchewką i kabanosem

Dokładnie oblepić mięsem i obtoczyć w bułce tartej.

ETAP 7:

Mielone z marchewką i kabanosem

Rumienić ze wszystkich stron w dość dużej ilości rozgrzanego oleju.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.