Sposób przygotowania:
Mielone z marchewką i kabanosemETAP 1:
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, ostudzić.
ETAP 2:
Mielone mięso włożyć do miski, dodać cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do mięsa.
ETAP 3:
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej.
ETAP 4:
Ugotowane marchewki obrać, pokroić na 5-6 cm kawałki i cienką rurką zrobić otworki.
Kabanosy pokroić na kawałki, włożyć w wydrążone marchewki.
ETAP 5:
Z mięsa uformować placuszki, na nich ułożyć marchewki z kabanosem.
ETAP 6:
Dokładnie oblepić mięsem i obtoczyć w bułce tartej.
ETAP 7:
Rumienić ze wszystkich stron w dość dużej ilości rozgrzanego oleju.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.