Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1343]

Mielone z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone to klasyk doskonale znany przez każdego. Czasem, aby uniknąć nudy, warto je urozmaicić, np. dodać do nich paprykę.

Mielone z papryką

Składniki:

Mielone z papryką

 

Sposób przygotowania:

Mielone z papryką

ETAP 1:

Mielone z papryką
Cebulę i paprykę podsmażamy na rozgrzanym oleju

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

Bułkę namaczamy w mleku.

ETAP 2:

Mielone z papryką
Mięso łączymy z musztardą, cebulą, papryką, jajkiem, bułką tartą, odciśnięta kajzerką, przyprawami

Mięso (oba rodzaje) przekładamy do miseczki, dodajemy odciśniętą i rozdrobnioną na niewielkie kawałki kajzerkę, cebulę i paprykę z patelni, bułkę tartą, musztardę oraz przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną), wbijamy jajka. Wyrabiamy masę mięsną.

ETAP 3:

Mielone z papryką
Z wyrobionej masy mięsnej formujemy kotlety

Maczamy dłonie w wodzie i z wyrobionej masy mięsnej formujemy kotlety.

ETAP 4:

Mielone z papryką
Kotlety kolejno obtaczamy w mące pszennej

Kotlety obtaczamy w mące pszennej.

ETAP 5:

Mielone z papryką
Kotlety smażymy na patelni

Na patelni rozgrzewamy smalec, smażymy na nim kotlety. Kotlety smażymy pod przykryciem, przez ok. 10 minut, w połowie smażenia przekładając kotlety na drugą stronę.

Podajemu z ulubionymi dodatkami.