Sposób przygotowania:
Mielone z sałatą,papryką oraz serem
Mięso przełożyć do miski. Umyte i suche liście sałaty zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Zostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i pozostawić na sicie. Do kolejnej miski lub głębokiego talerza zetrzeć na dużych oczkach obie papryki ( po oczyszczeniu z nasion). Następnie odcisnąć w dłoniach soki z papryk i przełożyć je do mięsa. Cebulę pokroić w średniej wielkość kostkę.Sparzoną sałatę odcisnąć w dłoniach i dodać do mięsa. Wymieszać wszystko. Dodać ser oraz wszystkie przyprawy ( ale ostrożnie z solą-ser może być dosyć słony i wtedy znacznie mniej soli trzeba dodać niż podałam w składnikach). Ponownie wymieszać. Dodać wodę oraz stopniowo dodawać bułkę tartą i wyrabiać masę mięsną,powinna być zwarta i nie rozpadać się. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni. W dłoniach formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na ładny brązowy kolor. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!